Věda

Existuje mnoho vědeckých studií na téma střevní mikrobiota a jídlo + vliv na lidské zdraví. Mnoho starších i zcela nových poznatků je zapracováno čtivou formou do knížky Břišani a další čtení najdete v odkazech níže.

odkazy na různé zdroje v češtině:

Rezistentní a pomalu stravitelný škrob – Chem. Listy 107, 929–935(2013), Evžen Šárka, Petra Smrčková, Lenka Seilerová

https://www.margit.cz/
http://www.cukrpodkontrolou.cz/prevence

Význam Kombuchy a její biologicky aktivní látky

https://horecka.sk/2018/04/preco-kolace-bez-muky-nemusia-byt-zdrave
http//www.galenus.cz
http://otazkyzmediciny.sweb.cz/HTML/Biologie/B08.htm
https://cs.medlicker.com/1071-tepelna-uprava-jidel-a-ziviny

Zajímavé zdroje a články v angličtině:

Krátká animace o střevním mikrobiomu – v angličtině

Pokus s krekry – také anglicky

An Evolutionary Perspective on Why Food Overconsumption Impairs Cognition – Mark P. Mattson, 2019

Adaptation of the Gut Microbiota to Modern Dietary Sugars and SweetenersSara C Di Rienzi, November 7, 2019

Gut Check: Sugars and the Gut MicrobiomeBy

Sugar Can Keep Good Microbes From Colonizing Your GutBy Katherine J. Wu

How Gut Bacteria Tell Their Hosts What to Eat – By Knvul Sheikh,

The immune response to Prevotella bacteria in chronic inflammatory diseaseJeppe Madura Larsen, June 20, 2017

How to Program One of the Gut’s Most Common Microbes – By , J

56-souvislosti-b