Věda
Existuje mnoho vědeckých studií na téma střevní mikrobiota a jídlo + vliv na lidské zdraví. Mnoho starších i zcela nových poznatků je zapracováno čtivou formou do knížky Břišani a další čtení najdete v odkazech níže.
odkazy na různé zdroje v češtině:
Rezistentní a pomalu stravitelný škrob – Chem. Listy 107, 929–935(2013), Evžen Šárka, Petra Smrčková, Lenka Seilerová
https://www.margit.cz/
http://www.cukrpodkontrolou.cz/prevence
Význam Kombuchy a její biologicky aktivní látky
https://horecka.sk/2018/04/preco-kolace-bez-muky-nemusia-byt-zdrave
http//www.galenus.cz
http://otazkyzmediciny.sweb.cz/HTML/Biologie/B08.htm
https://cs.medlicker.com/1071-tepelna-uprava-jidel-a-ziviny
Zajímavé zdroje a články v angličtině:
Krátká animace o střevním mikrobiomu – v angličtině
Pokus s krekry – také anglicky
An Evolutionary Perspective on Why Food Overconsumption Impairs Cognition – Mark P. Mattson, 2019
Adaptation of the Gut Microbiota to Modern Dietary Sugars and Sweeteners – , November 7, 2019
Gut Check: Sugars and the Gut Microbiome – By
Sugar Can Keep Good Microbes From Colonizing Your Gut – Katherine J. Wu
How Gut Bacteria Tell Their Hosts What to Eat – By Knvul Sheikh,
How to Program One of the Gut’s Most Common Microbes – By , J
